Formulieren instellen

Het installen van bijvoorbeeld een contactformulier is niet echt simpel. Praktisch het hele formulier wordt ingesteld in de Frontmatter van de pagina, die meestal als bestandsnaam form.md zal hebben. Om het formulier te laten werken zul je ook instellingen moeten doen aan de plugins Email en Form.

Email plugin instellen

Ga in het Admin Dashboard naar de sectie Plugins en klik daar op de plugin Email. Je kunt vervolgens de Mail engine instellen. Mocht je formulier al getest zijn en goed werken, laat dan de instelling staan zoals ze is. Indien niet, probeer dan de instellingen uit, totdat je formulier werkt zoals het moet werken.

email instellen

Indien nodig kun je hier ook het emailadres en de namen veranderen. Meestal zullen de instellingen bij To en From hetzelfde zijn. Je kunt eventueel ook nog bijkomende adressen instellen (CC en BCC).

Form plugin instellen

De instellingen van deze plugin zou ik laten staan zoals ze zijn. Alleen het reCAPTCHA gedeelte komt normaliter in aanmerking voor aanpassing. reCAPTCHA van Google zorgt ervoor dat je minder formulierspam zult krijgen, maar ik zou er ook niet teveel van verwachten. Het reCAPTCHA veld kan dan wel niet automatisch worden ingevuld, maar uiteraard wel door personen en dit is wat een professionele spammer zal laten doen...

De reCAPTCHA zal eerst moeten worden aangevraagd op de pagina's van Google. Er zijn een aantal soorten. Tenzij je een (groot) bedrijf hebt zul je willen kiezen voor versie 2 en die heb je dan ook weer in 2 soorten: een onzichtbare en een zichtbare versie die moet worden aangeklikt:

recaptcha

Voor elke site die je wilt voorzien van een reCAPTCHA-veld krijg je twee sleutels. Deze sleutels moet je invullen in de Form plugin.

form instellen

Het formulier zelf instellen

Ik ga er hier vanuit dat er al een contactformulier op je site aanwezig is en anders laat je er een maken door je GRAV webdesigner.

In de Frontmatter zul je (ongeveer) het volgende zien staan:

Enkel de blauw en vet aangegeven gedeeltes komen in aanmerking om te worden aangepast. Verander nooit de spatiƫring van de Frontmatter en maak er een kopie van.

De waarde van de instelling display staat in het voorbeeld op thankyou. Dit is een aparte pagina die getoond wordt als het formulier is ingevuld. Die pagina moet natuurlijk wel aanwezig zijn en in dezelfde folder staan als het formulier. De bestandsnaam zal dan formdata.md zijn.

De gegevens die mensen invullen in het formulier zullen naar het ingestelde emailadres worden gestuurd, maar worden ook opgeslagen in de folder /user/data/jouwformulier/ van je website. Met FTP kun je die dan downloaden.