Pagina's met Admin aanpassen

Zoals in de Introductie gezegd kun je de pagina's van je site rechtstreeks online in de Admin-omgeving van je site aanpassen. Je vindt de Admin-omgeving van je site door 'admin' te typen achter de url van je site in de adresbalk van je browser, bijvoorbeeld: www.yoursite.com/admin.

Het kan zijn dat er een aparte taal is ingesteld, waardoor allerlei aanduidingen niet in het Engels, maar bijvoorbeeld, in het Nederlands staan aangegeven. We gaan hier uit van de Engelse versie.

Na ingelogd te zijn kom je in het 'Dashboard' van de admin-omgeing terecht. Dat ziet er op een laptop zo uit:

Admin Dashboard

In het linker zijpaneel vind je dan het onderdeel 'Pages' ('Pagina's).

Dit ziet er bijvoorbeeld zo uit:

Pages

Of, in het geval van een meertalige website, kan het er zo uitzien:

Pages nl Merk hier op dat er rechts bovenaan een knop zit om van taal te wisselen.

Sommige pagina's hebben sub-pagina's die hiërarchisch bij elkaar horen, of omdat de pagina modulair is of de verzamelpagina van een blog. Door op de pijltjes naast het pagina-ikoon te klikken kun je de subpagin's bereiken.
Pagina's met een groen bolletje bij het icoon zijn gepubliceerde pagina's, die bereikbaar zijn in de website. Pagina's met een rood bolletje zijn dat niet.

Door nu op de naam van een afzonderlijke pagina te klikken kun je deze pagina aanpassen. Er gaat een venster open, zoals hieronder:

Pagina aanpassen

Helemaal rechtsbovenaan zie je knoppen om door de pagina's te navigeren, pagina's te deleten, toe te voegen, kopiëren, verplaatsen en, heel belangrijk: op te slaan.

Navigeren

Onder de groene balk met de bestandsnaam van de pagina zie je tabknoppen met daarop 'Content', 'Options', 'Advanced', 'Security' en twee knoppen om in de normale modus te werken of in de expert-modus. Laten we eens kijken wat er te zien valt in de afdeling 'Content'.

Onder het gedeelte waar je dingen kunt instellen als de titel van de pagina zie je een tekstbewerk-veld:

Editeerveld

Boven in het tekstbewerkveld zie je knoppen om simpele bewerkingen te doen, zoals titels maken, vet zetten, een afbeelding of link plaatsen en dergelijke. Het resultaat is zichtbaar in de tekstbewerker als Markdown-code. Je kunt ook rechtstreeks met Markdown werken zoals in het gedeelte markdown van deze handleiding besproken wordt. Door op het 'oogje' te klikken rechts boven het tekstbewerkveld kun je previewen wat je gedaan hebt. Het knopje links daarvan brengt je terug in de tekstbewerker. Het knopje aan de rechterkant dient om te schakelen tussen fullscreen en het normale uitzicht van de tekstbewerker.

En wat ook kan is de tekst, inclusief Markdown opmaak, in een office-programma aan te maken, vervolgens deze tekst te kopiëren en in de tekstbewerker te plakken.

Als je klaar bent met de tekst te bewerken sla je de pagina op met de paarse knop bovenaan.

Helemaal naar beneden scrollend kun je verkleinde voorbeelden zien van de afbeeldingen, die in de folder van de huidige pagina aanwezig zijn. Houdt de muiscursor boven zo'n afbeelding en je ziet icoontjes om de afbeelding in te voegen, te previewen of te deleten.

Klik je op de tabknop 'Options' dan kun je onder andere aangeven of je de pagina voorlopig wil verbergen (Published: No) of juist wil tonen. Er zijn nog een aantal opties mogelijk. Al die opties komen, mits geactiveerd, terecht in de frontmatter van de pagina. Die frontmatter zelf kun je bekijken door de knop 'Expert' in te drukken en vervolgens de tab 'Content' in te drukken:

Expert

Je kunt door op het kleine icoontje te klikken naast het logo van GRAV linksboven de site zelf openen in een nieuw venster. De site opent met de home-page. Vandaaruit kun je naar de pagina navigeren die je bewerkt en opgeslagen hebt. Mocht je geen verandering zien, ververs dan de pagina.

Mocht je na een pagina bewerkt en opgeslagen te hebben ook na verversing geen resultaat zien, dan helpt misschien het volgende. In de admin-omgeving vind je links boven het menu een ikoontje van een dubbel pijltje. Klik erop en de cache van de site zal geleegd worden. Kijk vervolgens of de pagina nu wel reageert.

Cache legen