FTP instellen

Als voorbeeld voor het instellen van het FTP-programma voor het overzetten van bestanden naar een server wordt hier het gratis programma FileZilla gebruikt.

Na installatie en opstarten van het programma moet het ingesteld worden op jouw site. Ga naar Bestand > Sitebeheer of druk op Ctrl+S. Het venster Sitebeheer wordt getoond. Druk op de knop Nieuwe site en vul een naam in voor je site. In het rechter gedeelte komen de login-gegevens. Deze gegevens zou je moeten krijgen van het hosting-bedrijf waar je site gehost wordt (kijk bijvoorbeeld in hun controlepaneel) of van degene die je site heeft aangemaakt. Wat heb je allemaal nodig: Van boven naar beneden:

sitebeheer

  • Protocol. Dit is FTP, maar beter is SFTP, want veiliger.
  • Host. De naam van de server, waar je site gesitueerd is. Kan ook een IP-adres zijn.
  • Poort. Dit is meestal 21, maar kan afwijken per hostingbedrijf.
  • Versleuteling. Probeer hier Gebruik expliciete FTP via TLS indien beschikbaar. Lukt het niet om hiermee verbinding te maken, kies dan Gebruik platte FTP.
  • Inlogtype laat je op Normaal staan.
  • Gebruiker. Dit is de gebruikersnaam die je gekregen hebt van de hosting.
  • Wachtwoord. Type hier het wachtwoord dat je gekregen hebt van de hosting.

Als alles ingevuld is klik je op Verbinden... Je komt nu in een scherm dat in tweeën verdeeld is. Links (Lokale site) zie je de bestanden op je eigen computer. Aan de rechterkant, zou je, nadat het programma contact heeft kunnen maken met de server, de bestanden moeten zien van je site (Externe site). Bovenaan links kun je zien hoe het contact maken verloopt. Als er geen contact gemaakt kan worden dan is er iets in het scherm Sitebeheer niet goed ingesteld.

lokaal_en_extern

Als er verbinding gemaakt kan worden zul je in de bovenkant van het schermgedeelte Externe site meestal een folder of een aantal folders zien staan. Vaak heeft een van die folders de naam httpdocs In die folder bevinden zich alle sitebestanden. Beide schermen, zowel lokaal als extern werken op praktisch dezelfde manier als Windows Verkenner (Explorer). Je kunt dus folders open en dicht doen. Alleen de folders en bestanden die je in de onderste schermen ziet staan kun je verplaatsen.

Nu moet je nog de bestanden die op de server staan op je lokale computer zien te krijgen, zodat je er offline mee kunt werken. Doe je enkel aanpassingen aan de pagina's van je site en niet aan de systeem- of thema-bestanden, dan heb je in feite maar één folder nodig: /user/pages. Daar zitten al je pagina's in.

Zorg ervoor dat je op je eigen computer al een folder hebt aangemaakt waar de bestanden van jouw site komen te staan, bijvoorbeeld in /Documenten/Mijn site. In het linker venster selecteer je deze folder. In het rechter scherm houd je de folder /pages ingedrukt en sleep je die naar het linker scherm. Na de overdracht kun je nu lokaal de pagina's aanpassen en vervolgens via slepen naar de andere kant updaten op de server.

Mocht je ook willen 'prutsen' in systeem- en template-bestanden zet dan alle bestanden op je eigen computer. Dit kan wel even duren, het gaat om duizenden (dikwijls kleine) bestanden. Ook als je de site offline wilt laden in een browser met behulp van een locale webserver, heb je alle bestanden nodig.

mijnsite