Introductie

Voor de offline procedure heb je een tekst-editor nodig, een programma om bestanden op een server te zetten, een zogenaamd File Transfer Protocol programma en eventueel een offline webserver.

Als tekst-editor komen bijvoorbeeld in aanmerking Kladblok (Notepad), dat op elke Windows-machine aanwezig is, of TextEdit op een Macintosh.

Beide programma's zijn nogal beperkt en in het gebruik onhandig. Beter is om eens te kijken naar het gratis Notepad++ (Windows) of naar Sublime Text (Mac en Windows), dat je eventueel ook gratis kunt gebruiken, maar in feite $80 kost.

Sublime

Geen goed idee is om een programma als MS Word of ander Office-programma te gebruiken, omdat dergelijke programma's extra code op de achtergrond genereren. Word kan wel ingezet worden als je pagina's aanpast in de Admin-omgeving door de tekst te kopiƫren en te plakken in de editor van GRAV.

Een gratis FTP-programma is bijvoorbeeld FileZilla .

Een uitstekende offline webserver is bijvoorbeeld het gratis Laragon. Een andere, bekende webserver is MAMP. Een webserver stelt je in staat om de site offline te beoordelen, precies alsof ze online staat. Je werkt dan in 'localhost'. Het instellen van een webserver komt aan de orde in het volgende hoofdstuk.