Offline pagina's toevoegen

Offline een pagina toevoegen aan je website is tamelijk eenvoudig voor wie gewend is om bestanden en folders aan te maken op de eigen computer. Je kunt dit gewoon doen in Windows Verkenner of Macintosh Finder.

Ga in Verkenner of Finder naar de folder waar je de pagina's van je site hebt geplaatst met het FTP-programma.

Verkenner

Maak een nieuwe folder aan in de folder-hiƫrarchie van de /pages folder. Kijk goed hoe de andere folders in deze structuur genoemd zijn. Vaak zijn deze genummerd. De nummering bepaalt de volgorde in het menu-systeem van de site. Het is belangrijk om een eventuele nummering aan te houden voor een nieuwe pagina. Dit geld ook voor blog-items (deze hebben vaak geen nummering - de volgorde wordt bepaald door bijvoorbeeld de datum van aanmaak). Zorg er ook voor dat de naam van de folder geen spaties bevat.

Stel dat ik deze handleiding een pagina wil toevoegen in de Basics afdeling van de site. De folder-structuur ziet er als volgt uit:

folders

De laatste folder in deze structuur is

05.media-toevoegen

Ik wil nu een nieuwe folder toevoegen die na de laatste komt. Ik maak dan een nieuwe folder aan die ik als volgt noem:

06.nieuw-stukje-van-de-handleiding

In deze folder komt een nieuw .md bestand terecht, dat in deze structuur dezelfde naam heeft als die in de voorafgaande folders. Stel dat het om een blog gaat, dan is de naam van dit bestand hoogstwaarschijnlijk item.md. Het handigste is om een bestaand .md-bestand te kopiƫren en te plakken in de nieuwe folder. Je beschikt dan meteen ook over de juiste Frontmatter (behalve natuurlijk de titel van de pagina). Daarna pas je de gewone tekst aan en na opslag zet je de nieuwe folder, met daarin het .md-bestand, online op de juiste plek op de server met FTP.

Een andere mogelijkheid is via de teksteditor, waarin je offline je pagina's aanpast. Open daarvoor een van de .md-bestanden en sla deze op via het commando 'Opslaan als' in een nieuwe folder die je ter plekke aanmaakt. Daarna pas je weer de tekst en de frontmatter aan en na opslag kan de nieuwe folder weer op de server geplaatst worden.